ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο EBEC

Λίγα λόγια

Ο EBEC (European BEST Engineering Competition), είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός μηχανικής στην Ευρώπη και διεξάγεται από φοιτητές, για φοιτητές. Ομάδες των τεσσάρων ατόμων, που αποτελούνται από φοιτητές τεχνολογικών επιστημών, ασχέτως του έτους φοίτησής τους, καλούνται να λύσουν ένα πρόβλημα μηχανικής φύσης, στις 3 φάσεις του διαγωνισμού. Στην ομάδα που δίνει την πιο αποτελεσματική αλλά και δημιουργική λύση απονέμεται ο τίτλος “BEST Engineers of Europe”.

Ο EBEC ξεκινά κάθε χρόνο από τους τοπικούς γύρους που διεξάγονται σε πανεπιστήμια της Ευρώπης. Συνεχίζει με τους εθνικόυς στους οποίους οι νικητές των τοπικών διαγωνισμών κάθε χώρας διαγωνίζονται μεταξύ τους, και κλείνει με τον διεθνή διαγωνισμό, όπου λαμβάνουν μέρος οι νικητήριες ομάδες των εθνικών διαγωνισμών, σε ένα event που διεξάγεται στις αρχές Αυγούστου.

 

Η ιστορία του EBEC

Η ιστορία του EBEC ξεκινά το 2002, όταν τα μέλη του BEST βρήκαν ενδιαφέρον έναν διαγωνισμό μηχανικής στον Καναδά (Canadian Engineering Competition-CEC) τον οποίο είχαν και σαν πρότυπο για τον EBEC. Η ιδέα αυτή, για ένα φοιτητικό διαγωνισμό, προτάθηκε σε μία από τις γενικές συνελεύσεις του BEST και καθιερώθηκε μετέπειτα σε όλα τα πανεπιστήμια που λειτουργούσε ο οργανισμός. Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά ονόματα για το διαγωνισμό, καθώς έχουν υπάρξει και διαφορετικές κατηγορίες.

BEST European Engineering Competition (BEEC) ήταν ένα από τα ονόματα αυτά, αλλά το 2008 καθιερώθηκε το όνομα που υπάρχει μέχρι και σήμερα (EBEC). Οι κατηγορίες που έχουν δοκιμαστεί ανά τα έτη είναι Team Design, Debates, Case Study και Negotiations, ωστόσο το Team Design και Case Study είναι αυτές που επικράτησαν και είναι πλέον οι επίσημες κατηγορίες του διαγωνισμού, μιας και αυτές είναι πιο ρεαλιστικές μεταξύ των άλλων και συνεπώς οι πιο συναρπαστικές για τους συμμετέχοντες.

Ο EBEC διεξάγεται σε μία δομή πυραμίδας, καθένα από τα τρία επίπεδα που την αποτελούν αναφέρεται στους αντίστοιχους γύρους του διαγωνισμού που διεξάγονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς .

  • Στο πρώτο επίπεδο βρίσκονται οι τοπικοί γύροι του διαγωνισμού, οι οποίοι διεξάγονται στα περισσότερα πανεπιστήμια όπου εκπροσωπείται το BEST και τα LBGs (Local BEST Groups) αναλαμβάνουν τη διοργάνωσή τους. Με το πέρασμα των χρόνων, όσο ο EBEC γίνεται γνωστός σε όλο και περισσότερα LBGs, ο αριθμός των συμμετοχών στην “αλυσίδα διεξαγωγής” του διαγωνισμού αυξάνεται. Έτσι το 2019 αναμένεται να συμμετέχουν περισσότερα από 80 LBGs σε 31 Ευρωπαϊκές χώρες.
  • Το δεύτερο επίπεδο της πυραμίδας συμπληρώνεται με τους εθνικούς γύρους. Στο επίπεδο αυτό οι ομάδες που διακρίθηκαν στους τοπικούς διαγωνισμούς κάθε χώρας καλούνται να διαγωνιστούν μεταξύ τους. Όσον αφορά τον EBEC 2019, το δεύτερο επίπεδο της πυραμίδας θα αποτελέσουν 15 εθνικοί διαγωνισμοί, με συνολικά πάνω από 600 συμμετέχοντες.
  • Ο Διαγωνισμός ολοκληρώνεται με το διεθνή τελικό (EBEC Final), στον οποίο λαμβάνουν μέρος οι νικητήριες ομάδες των εθνικών γύρων. Στη φάση αυτή, τίθενται σε δοκιμασία το ομαδικό πνεύμα των διαγωνιζόμενων, η δημιουργικότητα, αλλά και η καινοτόμα προσέγγιση προβλημάτων που αφορούν τη βιομηχανία και την κοινωνία.

Φέτος, οι νικητές του τοπικού γύρου της Αθήνας σε κάθε κατηγορία θα προκριθούν στον εθνικό γύρο EBEC Greece που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα τον Μάιο. Μεγάλος στόχος, η πρόκριση στον Πανευρωπαϊκό τελικό EBEC Final στο Τορίνο το καλοκαίρι!